di Adolfo Giuliani
8 dicembre, “L’ARTE TRADIZIONALE DEI PIZZAIUOLI NAPOLETANI” È PATRIMONIO CULTURALE INMMATERIALE DELL’UMANITÀ.
W Editoriale 23-17 Giuliani Omaggio alla Pizza
’A pizza
I’ so’ ’a pizza, ccà, a casa mia, a Napule, me cunuscite tutti quanti, e me canosce pure tutt’ ’o munno e pure fora d’ ’o munno, pecché m’hanno purtato pure int’ ’o spazio! Mo tengo ’o riconoscimento d’ ’a giuria e l’Unesco, pe’ comme songo stata brava! ’Nu riconoscimento importante pe’ chi, comme a mme, ha faticato tanto! ’E genitore mieje se chiammano“Vesuvio” e “Partenope”. Ponno essere cuntente: loro so’ state assaje importante pe’ me. Mo aggio saputo ca tutte ’e pparte d’ ’a terra me vonno bene e ca ’o premio è stato giusto e meritato pe’ tutto chello c’aggio fatto da che so’ nata, pe’ chesto ve voglio ringrazià a tutte quante, ma aggi’ ’a ringrazià pe’ primma cosa e genitore mieie e tutte ’e frate e sore ca m’hanno aiutato a crescere. Quanno so’ nata nun ’a canoscevo ’a pummarola, po’ c’ ’o tiempo me l’hanno presentata e accussì è accumminciata ’na bella amicizia, mettenno ’nzieme, ‘a pummarola, l’uoglio, l’aglio e ’o ppoco d’aregeta, me chiammavano marenara. Po’, doppo tantu tiempo, avimmo fatto pure sulo pummarola, muzzarella, uoglio e vasinicola e me chiammavano margherita. Chianu chianu ’o guardarobba è crisciuto ’e vestite so’ state tante, ’e tante manere, ma sempe sapurite. ’E mieje m’hanno crisciute cu ’e mullechelle, nun m’hanno fatto mancà maje niente e m’hanno fatto pure viaggià tanto, facennome canoscere ’o munno intero. ’A famiglia mia m’ha aiutata a essere sempe cchiù bella e ’o vvoglio dicere, i’, senza lloro, addó ievo? A me me piace ’e viaggià i’ vaco sempe ’a tutte parte e addu tutte chille ca me vonno bene, pirciò i’ vengo pure addu vuie, quanno me vulite, ma po’ torno sempe ’n’ata vota ’a casa mia pecché i’, luntana ’a Napule, nun pozzo stà.
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